Onwetendheid


De basis van faalangst is eigenlijk een laag zelfbeeld.

Makkelijker gezegd dan er iets aan gedaan, hoor ik je denken. En dat snap ik want, hoe weet je wanneer je een laag zelfbeeld hebt en hoe verander je dat?

Misschien kan ik dat aan de hand van mijn eigen voorbeeld duidelijk maken:

Toen mijn zaak jaren geleden failliet ging, voelde ik me een enorme mislukking en het heeft lang geduurd totdat ik mezelf anders kon zien dan zo.

Door mijn lage zelfbeeld was ik niet in staat om iets nieuws te beginnen want de angst om ‘weer’ te falen was voor mij té groot en dus kwam ik nagenoeg niet in actie hoe goed sommige ideeën ook waren.

Ik stond mezelf niet toe om een nieuwe fout te maken want dat was hoe ik mezelf zag, iemand die fouten maakt. In plaats van dat ik dacht dat ik een ervaring rijker was, voelde ik me steeds armer.

Mijn omgeving kon me niet helpen, ik was onbereikbaar, ik vond dat ik het zelf moest opknappen en vooral moest oplossen.

Maar ik had totaal geen idee waar ik moest beginnen. In de tussentijd liep ook mijn huwelijk uit op een mislukking dus daar was ik blijkbaar ook al niet goed in en zo ging het maar door. Het lukte me niet om de negatieve cirkel te doorbreken, ik probeerde wel eens wat maar er zat zelden mijn hart en zaligheid in, die werd door mijn angst tegengehouden.

Uiteindelijk ben ik bij een coach terecht gekomen die me liet inzien hoe laag mijn zelfbeeld was en hij leerde me hoe ik daar verandering in kon aanbrengen door mezelf bewust te gaan worden.

Stap voor stap ben ik met hem op weg gegaan en af en toe moest ik mijn zelfbeeld weer bijstellen.

Ik leerde van hem dat ik fouten mag maken en dat ik dat vooral als pogingen moet zien en niet als falen.

Dat voelt anders, vrijer, fijner en het daagt me uit om door te gaan om mijn passie te volgen en niet mijn hoofd achterna te lopen, dat het niet weet maar me wel op dwaalsporen zet of me laat verblinden door de glitter van nepgoud enz.

Ik ben blij dat ik ooit de stap genomen heb om uit mijn onwetendheid te stappen om een nieuwe wereld van ongekende mogelijkheden te mogen ontdekken. Iedere dag opnieuw wakker worden met dat heerlijke gevoel dat ik rijk ben.

Soms moet je alles kwijtraken om te zien hoe rijk je bent. Das geen fout maar een les en die les is elke cent waard.

Herken je jezelf in mijn verhaal en wil jij jouw zelfbeeld graag vergroten dan help ik je daar graag bij. Laten we een kennismakingsgesprek inplannen dan vertel ik je hoe ik van waarde voor jou kan zijn.

Omdat jij het ook waard bent.