Angst versus Liefde


De keuze voor angst is een keuze om te blijven leven in je comfortzone.

Ja we ervaren als mens pijn en lijden erop los. Het is nog altijd beter dan eruit weg te stappen. Het is veiliger dan te kiezen voor de Liefde. Psychologen noemen dit ziektewinst. Wij zijn soms zo gehecht aan ons drama, we menen niet zonder te kunnen.

Wat blijft er dan nog van ons over?

Een keuze voor angst betekent vrijwel altijd, zonder de toekomst te willen voorspellen, dat hetzelfde probleem in een andere vorm, blijft terugkeren in je leven. Zo herken ik dat in elk geval bij mezelf.

Ieder mens, elke situatie waarmee ik me niet verzoend heb, keert terug in mijn leven. De persoon mag dan anders heten, het decor mag dan verschillend zijn, de essentie, het probleem, blijft ongewijzigd. Je wilt niet weten hoe vaak in mijn leven heb gekozen voor angst. Mijn hele leven is ervan doordrongen. Nog steeds ben ik er niet vrij van, wel vrijer dan ooit tevoren.

De keuze voor angst is een keuze voor afscheiding van onze medemens. Hoe absurd ook want afscheiding is onmogelijk. Maar je wilt het idee ervan ervaren. Je kiest ervoor, bewust of onbewust, te blijven hangen in de pijn van het ego.

Vaak ervaren we die pijn liever dan het uiteindelijke gevoel van innerlijke vrede door voor de Liefde te kiezen.

Een keuze voor Liefde betekent een keuze voor vertrouwen, leren jezelf, de ander en de situaties van je leven onvoorwaardelijk lief te hebben. Zowel jezelf als de ander maximaal innerlijke vrijheid en geluk te laten ervaren.