De gave


Waar draait het nou om in coaching? Nou dat kan natuurlijk van alles zijn. Zo zou het maar zo kunnen dat je ergens voelt of weet dat je een bepaalde gave hebt, een aangeboren talent dat je niet gebruikt omdat je dit als zo vanzelfsprekend beschouwt dat je je niet kan voorstellen dat je hier mensen mee van enorme waarde zou kunnen zijn. Je ziet “domweg” niet waar je andere mensen en vooral jezelf gelukkig mee zou kunnen maken en zo laat je je missie liggen in de hoop dat er wellicht een andere missie op je pad gaat komen waar je wel “iets” in ziet.

Dat andere komt waarschijnlijk niet voorbij en als het al zou komen, ben je dan wel bereid ervoor te gaan? Of denk je misschien hetzelfde als bij je eerste gave en komt er niets van de grond. Ik vind het niet vreemd dat het zo gaat want zelf dacht ik er ook eerst zo over en zo dacht ik mijn beste ideeën kapot zonder er iets mee te doen. Ook al wist en voelde ik diep van binnen dat coaching mijn “ding” is. Hier sta ik iedere dag vrolijk en graag voor op en dat geeft enorm veel energie om daar vorm aan te mogen geven maar eer het zover was, had ik nogal wat blinde vlekken onder ogen te zien en daar werd ik in geholpen door goede coaches. Iedere keer als ik dacht, “laat maar zitten”,” ik ga iets anders doen”, hielden zij me bij de les door me in te laten zien dat ik alleen maar hoefde af te rekenen met wat oude patronen en gedachten die me iedere keer terug wilden laten cirkelen naar mijn oude leven.

En met onder andere deze wijsheid help ik nu mensen die ook iets willen veranderen in hun leven. Iets wat ze nu nog voor onwaarschijnlijk of onbereikbaar houden maar dat realiteit kan worden als ze zichzelf en hun idee de waarde toekennen die het verdient. Natuurlijk zijn er valkuilen of zelfs beren op de weg die het je moeilijk maken maar onthoud dat dit erbij hoort om dat te bereiken wat je graag wil. Zonder tegenwind kan een vliegtuig niet opstijgen en zo is dat ook met jou. Je groeit daar alleen maar van en het mooiste is dat je niet alleen hoeft te doen. Je hoeft alleen een goede coach te vinden, zo simpel is het.

Misschien een mooi voorbeeld uit de praktijk. Ik heb een cliënt die wil graag mensen helpen met een chronische klacht, ze weet daar alles van want als geen ander kent ze alle nare bijzaken die een chronische ziekte met zich meebrengt omdat ze al jaren werk gemaakt heeft van haar aandoening. Ze heeft zich als een specialist op dat gebied ontwikkeld en is er klaar voor om dit met de wereld te delen, tis alleen zo dat ze zelf vindt dat ze nog niet genoeg weet en daarmee wordt de wereld enorm veel waarde onthouden. Zo gaat dat vaak, we zijn enorm kritisch, met name naar onszelf zijn we het hardst in onze kritiek en we denken op deze manier onszelf te beschermen. Maar het enige dat we beschermen is dat ons leven daardoor niet zal veranderen en alles bij het oude blijft. Mijn cliënt vindt dan iedereen en alles belangrijker dan haar idee en daarmee maakt ze zichzelf klein waar ze zichzelf groot in mag voelen want zij is de specialist en er is niemand die het beter weet en daar werk van maakt.

Door haar hier van bewust te maken, groeit haar geloof in haar gave. Ze rekent af met oude gedachtes die voorbij komen en doet datgene dat nodig is om haar resultaat te behalen. Met dat wat begon als een idee, blijkt een missie te zijn geworden. Mooi om daar van zo dichtbij getuige van te mogen zijn. Daar sta ik graag voor op iedere dag opnieuw.