De vier krachten in de man


Het is voor ons mannen vrij eenvoudig om uit te vogelen wat voor een man je in ieder geval niet wilt zijn. Maar om echt vooruitgang te boeken op ons pad, moeten we weten wat voor een man we wél willen zijn. Er zijn vier belangrijke krachten die iedere bewust levende man ten diepste moet kennen en goed moet kunnen inzetten. Het zijn de koning, de krijger, de mysticus en de minnaar. Iedere man wordt geboren met deze vier mannelijke oerkrachten ook wel archetypes genoemd. Maar de meeste moderne mannen kennen deze krachten niet zodat ze deze zich ook niet kunnen gebruiken. Je zou ze kunnen zien als de vier poten van een tafel. Als man zit je ingewikkeld in elkaar want je bent niet maar één ding. Wat voor man je ook bent en uit wat voor cultuur je ook komt, je hebt deze vier kanten. Misschien zien ze er bij iedere man anders uit, maar ze zijn er wel bewust of onbewust, sterk of zwak.

De Koning

We beschikken over onze koningskracht als we weten wat ons doel is en dat doel het middelpunt van ons leven is. Om onze koning te vinden, moeten we weten wat we belangrijk vinden, wat we ten diepste geloven en wat voor ons heilig is. Iedere man heeft een onwrikbaar en sterk deel in zichzelf nodig. De koningskracht zorgt ervoor dat we onze levensmissie in stand houden en stelt ons in staat om de liefdevolle, beschermende, verantwoordelijke vader van onze wereld te zijn.

De Krijger

Dit is de aangeboren kracht die iedere man heeft om iets voor elkaar te krijgen, vooruit te komen of uitdagingen aan te gaan. Als we niet in contact staan met onze krijger worden we tobber, ploeteraard of jankerds. Soms gaan we onze innerlijke krijger uit de weg omdat we bang zijn voor zijn kracht, of omdat we bang zijn een patserige klootzak te worden. Mannen die in contact staan met hun krijger hebben hun gewelddadigheid onder controle en kunnen hun woede kanaliseren. De krijger heeft wilskracht, treedt gevaar tegemoet, gebruikt zijn angst, accepteert zijn pijn en neemt met trots een uitdaging aan.

De Mysticus

Dit is het vermogen van een man om bewust, wijs en spiritueel te zijn en heeft drie aspecten:

De wijze, dit is het vermogen om wijs, verstandig en intelligent te leven.

De sjamaan, dit is de spirituele intelligentie.

De medicijnman, dit is het vermogen om innerlijke wonden te helen en mystieke krachten te verwerven.

De mysticus stelt een man in staat om voorbij het oppervlakkige te gaan, helder te denken én te voelen en zichzelf te verlossen van de bullshit en de triviale dingen in het leven.

De Minnaar

Dit is ons vermogen om te genieten. Dat deel van ons dat liefde en andere gevoelens ervaart. Dat deel van ons dat kippenvel krijgt als we schitterende muziek horen. Dat deel van ons dat dingen wil maken voor de vrouw van wie we houden. Een sterke man moet zijn seksuele kracht onder controle hebben en er net zo mee kunnen omgaan als met zijn innerlijke krijger. Als we kunnen genieten van de vrouwelijke schoonheid in onder andere de natuur, hoeven we de vrouw niet meer op een voetstuk te plaatsen en geen jacht meer te maken op hun geestelijke en lichamelijke aandacht. De minnaar is dat deel van ons dat van allerlei soorten schoonheid geniet. Dus ook van hoe wij ons kleden en onszelf presenteren, en de manier waarop wij ons huis en onze eigendommen verzorgen.

 

Met een beetje hulp uit het boek Backbone van David H. Wagner.