Hart en hersenen


Gevoel en verstand kun je het best in evenwicht hebben en houden wordt er wel eens gezegd maar niemand vertelt je hoe je dit kunt bereiken. En dit terwijl we allemaal weten dat er een relatie tussen deze twee ligt, het zogenaamde hart-hersensysteem.

Als het emotionele brein van slag raakt, wordt het hart ziek en raakt het uiteindelijk uitgeput. Maar deze relatie werkt naar twee kanten: het evenwicht in ons hart beïnvloedt constant onze hersenen.

Indien er een middel bestond dat die intieme relatie tussen hart en hersenen in harmonie kon brengen, zou dat positieve effecten hebben op het gehele organisme. Het zou het verouderingsproces vertragen, stress en vermoeidheid verminderen, een einde maken aan angstaanvallen en ons tegen depressies beschermen.

We zouden ‘s nachts beter kunnen slapen en we zouden overdag optimaal ons concentratievermogen en onze trefzekerheid kunnen benutten. Daardoor wordt het makkelijker om de toestand van ‘flow’ te bereiken oftewel ons welbevinden.

Het zou tegelijk een angstdempend middel en een antidepressivum zijn, alles in één. Als het bestond zouden alle artsen het voorschrijven en overheden zouden het vroeg of laat aan het water toevoegen.

Maar jammer genoeg bestaat dit middel (nog) niet. Er is wel een methode die binnen ieders bereik ligt die de voorwaarden lijkt te scheppen voor harmonie tussen hart en hersenen.

In plaats van maar voortdurend te proberen om ideale externe omstandigheden te bereiken, kunnen we beginnen het inwendige te beheersen, onze fysiologie. We voelen ons direct en automatisch beter wanneer we erin slagen de fysiologische chaos de baas te worden een zo hoog mogelijke coherentie te bereiken.

Zo verbeteren we onze relatie met anderen, ons concentratievermogen, onze prestaties en de resultaten die we boeken. De gunstige omstandigheden waarnaar we zo op jacht waren, zullen zich uiteindelijk gaan voordoen, maar nu haast als een bijeffect, een bijkomstig voordeel van hartcoherentie: als we eenmaal ons innerlijke wezen hebben weten te temmen, dan heeft de buitenwereld en wat daar gebeurt minder greep op ons.

Om dat te bereiken hoeven we ‘alleen’ maar te leren om hartcoherentie te beleven.

Wil je graag meer coherentie tussen je hart en hersenen en kun je daar hulp bij gebruiken, laten we dan een gratis afspraak maken waarin ik je al een aantal nuttige tips aan de hand kan doen. Vul nu het contactformulier in of bel 06-25036388