Het ideeëntijdperk


We zijn ongemerkt overgegaan van het informatietijdperk naar het tijdperk van creativiteit en innovatie en dat vraagt nogal wat van organisaties en met name van de mensen die daar werken.

Dualiteit

Heelheid en afscheiding, liefde en vrees, dat zijn de grote dualiteiten die alle wijsheidstradities verkend hebben. In de meeste moderne organisaties brengen we scheidingen aan vanwege de veiligheid die we daarmee denken te vinden. We trekken ons terug in een wereld van oordelen, waar we afstand nemen van anderen en van onszelf. We dragen een masker soms zo lang dat wij zelf gaan geloven dat het masker weergeeft wie we zijn.

Masker

Op de werkplek is dit masker vaak mentaal, rationeel, mannelijk en egocentrisch. We sluiten ons af van onze emoties, onze intuïties, ons lichaam, onze vrouwelijke kant. We slaan geen acht op onze innerlijke stem, onze verlangens, onze roeping, onze passie, onze innerlijke kern, ons talent. We doen niets met onze gave voor verbinding en compassie, liefde voor onszelf, voor anderen en al het leven om ons heen. Aanvankelijk voelen we ons veilig. Pas geleidelijk gaan we de leegte en de pijn van het gescheiden zijn voelen.

Heelheid

Eerst voelen we ons misschien kwetsbaar wanneer we meer van wie we zijn in ons eigen bewustzijn en in de gemeenschap van onze collega’s brengen. Maar zodra we dat doen, is het alsof het leven van zwart-wit is overgegaan in kleur; het wordt rijk, dynamisch en vooral vól betekenis! Ook zakelijk heeft het zin: werkplekken waarvan we het gevoel hebben dat we er met alles wie we zijn naartoe kunnen komen, maken een ongeëvenaarde energie én creativiteit los.

We hebben snelheid gewonnen maar we hebben onszelf ingesloten. Door machines die overvloed scheppen, hebben wij nu gebrek. Onze kennis heeft ons cynisch en onze slimheid heeft ons hard en onvriendelijk gemaakt. We denken te veel en voelen te weinig. Meer dan machines hebben we vriendelijkheid en zachtheid nodig. Zonder deze eigenschappen zal het leven wreed zijn en alles verloren gaan.

Charlie Chaplin in The Great Dictator.