Inspiratie


Je kent dat wel, je loopt bijvoorbeeld door een bos of over een strand en opeens komt er iets over je, Je raakt geïnspireerd door een geur, een klank, een plaatje of zoals ik dat vaak heb door een woord en dat doet iets met je.

In mijn geval zet het me aan om iets te gaan schrijven. Zoals nu over het woord inspiratie. Ik kijk ernaar en zie twee woorden in en spiratie en letterlijk vertaald staat er inblazen of bezielen. Er wordt mij iets ingeblazen oftewel ik raak bezield en vervolgens ga ik ermee aan de slag.

Het is dus iets dat van buitenaf bij je naar binnen wordt geblazen en je ziet dit vaak bij kunstenaars of het nou schrijvers, schilders of muzikanten zijn. Ze raken bezield en het laat hen niet meer los. Zo ontstaan kunstwerken, zo ontstonden ooit meesterwerken en zo ontstaan levenswerken want de bezieling leeft verder in kunst-of muziekwerk.

Het raakt anderen die dezelfde vibratie ervaren als de kunstenaar dat ooit ervoer. En zo breidt het zich uit, zo raakt een hele wereld bezield. Het enige dat je nodig hebt om inspiratie te vinden is ‘wakker’ zijn.

Met andere woorden wees bewust dat iets je raakt en dat het je iets wil vertellen dat anders zomaar verloren zou kunnen gaan. Doe er iets mee, laat je niet tegenhouden door je eeuwige wants en maaren, schrijf, verf, kleur en componeer maar bovenal creëer jezelf.

Want er schuilt een kunstenaar in ons allemaal en die wil gezien, gehoord en begrepen worden.