KeerPunt


Wat vaak grote verandermomenten zijn in ons leven worden ook wel eens turningpoints genoemd, letterlijk vertaald keerpunten. Op de een of andere manier vind ik dat minder positief klinken keerpunt, alsof er daarvoor iets goed mis was dat gekeerd moest worden.

Uiteraard verander je iets niet zomaar want aan elke verandering gaat een behoefte vooraf die zo sterk is dat je het gerust een wens mag noemen alhoewel ik verlangen een beter woord vind in deze.

We hebben een verlangen om iets te veranderen in ons leven en de reden kan heel veel zaken betreffen, gezondheid, werk, uiterlijk en ga zo maar door. Iedereen heeft voor zichzelf wel een goede reden om daarvoor in actie te komen. Maar wat mij met name fascineert, is wat is nou voor jou dé aanleiding geweest om de verandering succesvol te laten worden?

Mijn keerpunten waren echtscheiding, faillissement, ziekte, verlies en nu ik ze hier op een rijtje heb staan valt het me op dat het in principe alle vier negatieve dingen zijn die me aangezet en gemotiveerd hebben om te veranderen. Alsof ik dan pas de noodzaak ervan inzag en er ook daadwerkelijk werk van maakte en in actie kwam om die dingen te doen die nodig waren en die leidden tot succes.

Zolang er geen vuiltje aan de lucht is, zal er weinig tot niets veranderen want het ontbreekt dan aan noodzaak maar op het moment dat er zich dikke wolken boven je samenpakken, wordt het een ander verhaal, dan besef je vaak dat je de bakens moet verzetten en hoe wonderlijk dan ook, op zo’n moment kan je het ook.

Het zijn cadeaus, die vervelende dingen die ons overkomen maar je herkent ze in eerste instantie niet en je denkt wellicht even dat je bodem van de put geraakt hebt. Maar op het moment dat je ze gaat uitpakken, zul je merken dat het je alles kan opleveren en het je dichter bij jezelf brengt dan dat je ooit geweest bent.

Ik kan me al mijn keerpunten nog goed herinneren en ook wat ze me opgeleverd hebben, ze hebben me gevormd tot degene die ik nu ben. Ik zou niet meer anders willen. Hoe ik dat gedaan heb, vertel ik je graag in een persoonlijk gratis onderhoud of tijdens een van mijn bijeenkomsten die ik geregeld houd.

“Als de wereld een schip was en jij stond aan het roer, zou je het dan omgooien”?