Liefde versus reactie


“Hoe ga je met een vrouw om”, vroeg Koning Arthur zich af. “Hou gewoon van haar, houd alleen van haar” antwoordde Merlijn de tovenaar. En hoe simpel de formule ook klinkt, de uitvoering ervan heeft me nogal wat moeite gekost. Maar toen ik eenmaal in de gaten had hoe het werkt, konden er krachtige dingen gebeuren. Ik realiseerde me dat we dit eenvoudige principe vergeten. We lopen vaak tegen problemen in de meest simpele relaties aan omdat we vergeten het toe te passen.

In plaats van hoe ga je met een vrouw om zou je ook de vraag kunnen stellen hoe ga ik met een puberzoon om, hoe ga ik met een klant om, hoe ga ik met een zakenpartner om en uiteindelijk hoe ga je met elke relatie om?

Wat er fout gaat, is de misvatting over de werking van de liefde zelf. Omdat we liefde associëren met gevoelens en omdat we het ontbreken van liefde associëren met gevoelens maken we van het hele idee over relaties een gevoelszaak. Zelfs en vooral op onze werkplek.

En dat is onze eerste fout. Want liefde is geen gevoel. Liefde is een creatie en daarom van een hogere orde. Het komt uit het hoogste deel van ieder mens en het vraagt dat we toegang krijgen tot onze grootste verbeeldingskracht. Liefde is altijd creatief en angst is altijd destructief.

We denken dat we altijd moeten reageren op een ander. Maar als we de hele dag op andere mensen reageren zijn we eigenlijk al dood, een dood ding dat reageert op het leven van een ander persoon. De oplossing voor het probleem is zo gemakkelijk en teder, je kunt alles veranderen als je er een oefening van maakt om te creëren in plaats van te reageren.

Ben je benieuwd hoe ik dat heb gedaan? Laten we dan een afspraak maken dan vertel ik het je graag want relaties zijn geen ongelukken die gebeuren. Ze zijn gecreëerd.