MinWaarde


Als ik anderen vraag om iets over mij te zeggen, valt me op dat ze me geduldig vinden. Als ik kijk of ik geduld heb met anderen dan is het antwoord daarop ja. Maar als ik kijk hoe weinig geduld ik met mezelf heb dan heb ik daar nog wel het een en ander te doen.

Hoe is het mogelijk dat ik met mezelf zou weinig tot geen geduld heb? Waarom moet ik iets binnen een paar minuten snappen en toepassen? En het maakt niet uit wat ik moet snappen of toepassen daar maak ik dan geen verschil in.

Wellicht dat je het herkent bij jezelf, dat waar je goed in bent in contact met een ander daar is het moeilijk om dat naar jezelf toe te gebruiken. Waarom geven we ons zo weinig krediet daar waar het ons zelf betreft?

Als ik naar mezelf kijk, kan ik zeggen dat ik mezelf het vaak niet gun om geduld met mezelf te hebben. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat ik mezelf vaak niet op de juiste waarde schat. Het is soms net alsof ik met een achterstand moet beginnen, zo voelt het in elk geval.

Heeft het dan te maken met te weinig complimenten die ik gekregen heb? Ik kom vanuit minwaarde is hetgeen in mij opkomt. Ik heb geen geduld met mezelf omdat ik mezelf dat niet waard vind. Als een rode draad loopt door mijn leven het gevoel niet goed genoeg te zijn en dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik heel weinig eigenwaarde heb ontwikkeld. Iedere keer was dit iets waar ik in mijn leven over gestruikeld ben, voor mij was dit mijn bananenschil. Al zag ik haar liggen toch gleed ik er over uit omdat ik niet wist hoe ik dit zou kunnen voorkomen.

Die bananenschil was een patroon in mijn leven waar ik veel last van heb gehad en eerlijk gezegd, steekt die nog altijd de kop op. Alleen met de kennis van nu kan ik makkelijker erom heen in plaats van erop te gaan staan. Het heeft wat voeten in aarde gehad om met dit patroon om te gaan want patronen kunnen hardnekkig zijn en het ergst was wellicht dat ik al mijn gedachten die ik hierover had, geloofde alsof ze waar waren.

Omdat ik er zoveel last van had heb ik besloten om er mee af te rekenen en door hier keihard met hulp van een coach aan te werken is me dat gelukt. Hoe ik dat gedaan heb, wil ik graag met je delen. Eerst zijn we gaan kijken hoe ons denken werkt of beter gezegd in mijn geval hoe het tegen mij werkte en vervolgens zijn we gaan kijken wat me kon helpen om tot meerwaarde te komen. Mijn coach liet mij mijn blinde vlekken zien waardoor ik in mijn oude patronen stapte en daarnaast kon ik zelf zien wat me tegenhield om tot zelfwaarde te komen.

Met de juiste acties ben ik vervolgens gaan oefenen en nog eens oefenen en telkens als ik het bijltje er weer bij wilde neergooien liet mijn coach me zien hoe ik er anders naar kon kijken en hoe ik anders met mezelf om kon gaan. Een manier die mij meer recht doet en meerwaarde geeft. Dit gun ik iedereen en dat is ook een van de redenen waarom ik dit werk ben gaan doen.

Iedereen kan tot meerwaarde komen en zeker met de juiste hulp. Je hoeft jezelf alleen maar die meerwaarde te gunnen en je hoeft het niet alleen te doen, als ervaringsdeskundige help ik je graag naar de waarde die jou recht doet.