Picture perfect, het perfecte plaatje…


Ik had vroeger tijdens mijn schooltijd een boek voor Engels en dat heette picture perfect en dat wil zoveel zeggen als het perfecte plaatje. Het is me nog steeds een raadsel waarom dat boek zo heette want laten we eerlijk zijn het perfecte plaatje, bestaat dat wel? En wie heeft bepaald dat het zo perfect is? En vooral wie volgt dat voorbeeld dat zichzelf uitgevonden heeft?

Vanaf onze jeugd wordt het erin gestampt, het moet er zus of zo uitzien anders is het niet perfect en wat niet perfect is, wijkt af en dat valt op om aangevallen te worden. En dat betekent dat we ons aanpassen want we willen niet (“in negatieve zin”) opvallen en al helemaal niet aangevallen worden door Jan en alleman.

Er wordt een soort van sociale druk op ons gelegd, je moet er zo uitzien, die kleren dragen, daar op vakantie gaan en zo lang en het begint al op school als het gaat over de keuzes die je daar moet maken en waar die toe kunnen leiden. Vaak, te vaak wordt er gekozen voor zekerheid want daar kun je later werk in krijgen en veel verdienen wordt door de ouders voorgehouden en er wordt gretig op ingespeeld door allerlei media. Zelden kijkt men naar het kind en zijn of haar talent, de droom die het heeft en die mag volgen. En dan vinden we het gek als er steeds meer jonge mensen bezwijken onder de druk die hen door onze maatschappij wordt opgelegd en waar ze het hoofd niet aan kunnen bieden.

Het werk of de studie is vaak met het hoofd gekozen en dat brengt met zich mee dat iemand op zijn of haar tenen moet lopen om te voldoen aan het perfecte plaatje. Het is eenvoudigweg nooit goed genoeg want we hebben niet geleerd wanneer het goed genoeg is, wanneer wij goed genoeg zijn in de ogen van onszelf. We kennen onze waarde niet of we kennen ons te weinig waarde toe. We zullen onze imperfectie moeten omarmen om te zien dat we altijd al perfect waren.

Als je benieuwd bent hoe jij erachter kan komen op welke manier jij van waarde kan zijn voor met name jezelf én de ander dan nodig ik je uit om jou mijn waarde te laten zien en dan maken we een vrijblijvende en gratis afspraak zodat 2020 het jaar van waarde voor jou wordt.