Vallen en weer Opstaan


Als er iets erg gebeurt of we worden in beslag genomen door iets moeilijks, slaan onze emoties op hol om ergens de logica van in te kunnen zien. Bijvoorbeeld we worden onzeker over ons uiterlijk, de manier waarop iemand naar ons kijkt doet iets met ons of hoe of iets dat tegen ons gezegd wordt raakt ons.

Hierdoor beginnen de verhalen in ons hoofd: Ik ben niet goed genoeg, ik zie er niet uit, ik ben dom enz.

We denken dat we rationele wezens zijn, we denken dat ons verstand ons erdoorheen sleept en er zin aan gaat geven van wat er gebeurt maar het zijn onze emoties die hoogtij vieren en er komt een verhaal in ons op dat ons klein maakt: Zie je wel, ik doe het niet goed, ik ben niet goed genoeg of ik heb iemand boos gemaakt.

Mannen en vrouwen die uitzonderlijk goed zijn in het weer krachtig opstaan na gevallen te zijn, zeggen tegen zichzelf als er een verhaal omhoog komt: “Wacht even, wat gebeurt hier nu écht? Wat is er? Wat voel ik en wat weet ik zeker?

Wat is een verhaal per slot van rekening? Het is niet meer dan een verzameling data dat we zelf opvullen met angst en dat zou je gerust een samenzwering kunnen noemen.

Zo zijn er meerdere manieren waarop we kunnen vallen als mens: Je hart kan gebroken worden, je kunt je baan kwijtraken of een andere teleurstelling meemaken.

Wat er in elk geval gebeurt is dat onze emoties de volle lading krijgen en juist op dat moment moeten we de verhalen stoppen die in ons opkomen en kijken naar wat er echt gebeurt. Dat maakt je eigenaar van de situatie in plaats van een slachtoffer. Het geeft je macht waar anders onmacht verschijnt.

Wil je beter kunnen omgaan met de verhalen die er in je hoofd kunnen ontstaan of wil je er wellicht vanaf omdat ze je hinderen om een gelukkig en krachtig leven te leiden?

Stop dan met het verhaal in je hoofd en kom in actie maak een vrijblijvende afspraak met mij.

Ik vraag niet meer dan iets van je kostbare tijd maar ik weet zeker dat het je een hoop kan opleveren.