Verandering of Transformatie?


VERANDERING OF TRANSFORMATIE?

“Failure to commit is the high cost of low living.”
James R. Baker

Verandering is vaak wenselijk maar in de praktijk lastiger dan gedacht omdat de ene verandering meer werk met zich meebrengt dan de andere.

Totale transformatie
Om erachter te komen hoeveel werk een verandering met zich mee zal brengen, moeten we ons twee vragen stellen:
1. Hoe lang vertoont men al een bepaald gedrag?
2. In hoeverre heeft de persoon zelf en zijn omgeving hier last van?

Wanneer iemand bijvoorbeeld al heel lang bepaalde gewoontes heeft en daar zelf veel last van heeft, kan het soms nodig zijn om iemands leven helemaal om te gooien. Een gewoonte is namelijk exact hoe we het noemen: “iets dat we gewoon zijn om te doen” maar dat betekent niet dat we het daarom moeten blijven doen.

Het enige dat ons ervan weerhoudt om met een bepaald gedrag te stoppen, is dat we vaak zelf net niet toegewijd zijn om ervoor te gaan.

Van uitstel komt afstel
Juist bij dit soort zaken kan een coach helpen. Wat ja, we willen graag alles zelf doen maar we zien onze eigen blinde vlek meestal niet waardoor we niet verder komen, dingen beginnen uit te stellen en er dan maar mee stoppen omdat we denken ‘dat het toch niet lukt’.

Van uitstel komt afstel en daardoor blijft alles bij het oude. We moeten stoppen onszelf te zien als slachtoffers van een situatie waar we toch niks aan kunnen veranderen.

Kiezen voor een andere werkelijkheid
Zelf heb ik ook een coach die mij mijn blinde vlekken laat zien waardoor ik patronen kan doorbreken en kan kiezen voor een andere werkelijkheid. Een werkelijkheid die ik zelf creëer en waarin ik mezelf keer op keer opnieuw uitvind.

Ik zie om hulp vragen niet meer als een zwakte maar juist als een krachtig besluit om ergens voor eens en voor altijd mee af te rekenen. Zo’n besluit leidt tot iets, namelijk tot een transformatie. Iets dat met een kleine stap begon en zich ontpopt tot het startsein van het leven dat je wil leiden.