Verantwoordelijkheid


Veel mensen op deze aarde hebben een krachtige overtuiging genaamd slachtofferschap. Slachtoffer van hun ouders, hun kinderen, hun baas, het weer, de economie of wat hun in hun jeugd is overkomen. Slachtofferschap is een patroon en velen van ons zijn verslaafd aan het gevoel van slachtofferschap.

Dat lijkt hard maar de waarheid is anders want door slachtoffer te blijven zijn we hard voor onszelf iedere keer opnieuw. Het is namelijk zo dat we zelf kiezen wat de betekenis is van wat we meegemaakt hebben. Het gevoel van verdriet of pijn komt nooit voort uit een feit maar uit mijn interpretatie van dat feit.

Iets is van zichzelf niet goed of kwaad, dat wordt het door ons denken. Maar wie zal deze waarheid accepteren zonder de minste tegenwerping: Ja, maar….?

Het heeft mij ook enige tijd gekost maar ik ontdekte dat de problemen en uitdagingen waar ik voor stond een stuk overzichtelijker werden als ik écht mijn verantwoordelijkheid accepteerde en niet langer geloofde dat ik slachtoffer was.

Zolang je die verantwoordelijkheid niet neemt, zul je blijven zoeken naar bewijzen voor je oude overtuigingen. Dus als ik een andere werkelijkheid wil leven dan moet ik mijn denkwereld veranderen. Ik moet veranderen wie ik denk te zijn.

Indien jij ook graag de verantwoordelijkheid over jouw leven wil nemen in plaats van ervoor te kiezen slachtoffer te blijven en je kunt daar hulp bij gebruiken dan lijkt het me een goed plan om een gratis afspraak te maken. De betekenis hiervan kan zeer groot zijn. Vul het contactformulier in of bel 06-25036388.