Vinden


Wat maakt dat we altijd ergens iets van moeten vinden? Zelfs op social media of nét op social media draait het om de likes die je krijgt voor iets dat je hebt geplaatst ongeacht of het van jezelf is of van een ander. Hoe meer likes, hoe beter en dat maakt je enorm belangrijk.

Ondertussen aan de andere kant zorgt het ontbreken van likes of de verkeerde emoticons voor teleurstelling en frustratie. We beseffen ons volgens mij niet wat de impact van al dat vinden is en hoe afhankelijk ons dat maakt van wat een ander van ons of ons schrijfsel vindt.

We zien onszelf als individuele wezens en toch hebben we niet in de gaten dat we niet zo individueel zijn als we denken als we ons kwetsbaar opstellen en een stuk van onszelf laten zien waar iedereen iets van mag vinden. En dan merk je dat de wereld groot geworden is want opeens hebben talloze mensen toegang tot jouw hersen- en hartespinsels waar je dat vroeger hooguit met een klein groepje deelde en wat het vertrouwelijk maakte.

Nu kun je in principe over de hele wereld komen met je boodschap en vaak is dat goed omdat iemand ook echt iets te melden heeft dat de moeite waard is om te delen met iedereen. Hierdoor voelen we ons verbonden of zelfs begrepen door wildvreemde mensen en misschien voelen we ons hierdoor goed.

Het wordt pas vervelend als je persée wil dat alle reacties positief moeten zijn want dan ligt de teleurstelling op de loer. Ook hier draait het om bewustzijn, het is wat het is, goede like, slechte like of geen like alles is welkom want het zegt niets over jou en waarschijnlijk heel veel over de ander. En als je daar zonder oordeel naar kan kijken dan heb je pas écht een mooie boodschap gedeeld.

Wil jij graag loskomen van wat men van jou vindt om te komen tot de mens die je in wezen al bent, laten we dan een afspraak maken want inzicht leidt altijd tot uitzicht.